Setkání pivovarů 20. 7. 2019, Zámek Rosice

14. ročník se uskuteční opět v přátelském prostředí rosického zámku. Bohatá kulturní pěna na smršti zajímavých piv vás čeká i v letošním roce. Připravujeme i novinky a vychytávky. Těšíme se na vás. Představujeme vám pivovary, které budou přítomny na letošním Setkání pivovarů

 

Konopex Ostrava

Konopné pivo KONOPEX 11° je spodně kvašený, nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák. Od klasických piv se liší tím, že konzumenty spíše energeticky povzbuzuje, než utlumuje. Pivo je charakterizováno svou vysokou plností, odpovídající hořkosti, zlatavé barvy, s lahodnou vůní a chutí konopí … je harmonizující! Je vařeno na základu z kvalitních žateckých chmelů, doplněné o květy konopí setého – pěstováno na Moravě. Konopí seté má nízký obsah THC (max do 0,3%), má vysoký obsah dalších cannabinoidů jako například CBD, které jsou pro lidský organismus a jeho imunitní systém velice důležité a prospěšné. A malý spoiler na konec: Neobsahuje psychotropní látky!

Rodinný pivovar 713 Hradec Králové 

Rodinný pivovar 713 začal vznikat ve druhé polovině roku 2015, ale za oficiální začátek jeho existence se považuje leden 2016. Technologie pivovaru se skládá z dvounádobové varny o objemu 400 litrů, nerezových kvasných a ležáckých tanků a ostatních technických zařízení, která jsou ukryta v pivovarském zázemí a bez nichž by varna ani tanky nedokázaly nikdy ožít. Výroba piv probíhá za pomoci tradičních varních postupů a s použitím kvalitních surovin, jimiž jsou vybrané české a německé slady a podle druhu piva i různé odrůdy českých, německých, anglických, francouzských, amerických, australských či novozélandských chmelů. V nabídce najdete světlá i tmavá, spodně i svrchně kvašená piva rozmanitých pivních stylů. Zastavte se v Albertově ulici v Hradci Králové a v našich výdejních hodinách budete moci ochutnat až 6 druhů čepovaných piv, která je též možno zakoupit i v PET lahvích nebo KEG sudech. 


Pivovar Tišnov 

Tišnovské pivo se skládá pouze z tišnovské vody, kvalitních českých sladů, mechanicky upraveného chmele a pivovarských kvasnic. Historie vaření piva v Tišnově sahá až do 13. století, kdy nejvýznamnější měšťanské domy v Tišnově disponovali právem svobodného vaření a šenkování piva. Díky své geografické poloze v bohatém kraji na křižovatce rušných cest, lidnatosti a trhům byl Tišnov již ve 14. století rozvinuté tržní prostředí s rozvinutou místní výrobou piva. V Tišnově bylo 44 právovárečných domů. Už v tomto století bylo tišnovské pivo zřejmě vyhlášené. Svědčí o tom známá historie z brněnských dějin, kdy opakované stížnosti na špatnou jakost tamního piva přiměly brněnské radní, aby někdy kolem roku 1353 svolali městské sládky a sladovníky: „a tázali se, proč v Brně nevaří se piva tak dobrá, jako v okolo ležících místech, například v Rajhradě, v Tišnově, v Blansku a v jiných městečkách, kudy teče voda stejná jako v Brně a lidé z těchto míst kupují slad v Brně, ze kterého se pivo vaří, jenž v síle pěny, chuti, barvě a průzračnosti mnohokrát převyšuje pivo v Brně z téže vody a sladu vařené…“. Výroba piva zde skončila v roce 1915. V roce 2015 byla po 100 letech tradice vaření piva obnovena. 


Pivovar Ládví Cobolis 

Pivovar vznikal v Kulturním domě Ládví na přelomu let 2017 a 2018. Původní restaurace je od základů přestavěna na moderní podnik kombinující industriální styl se dřevem. Nabízí deset druhů vlastních piv, čerstvé pečivo z vlastní pekárny a jídla z čerstvých surovin. Součástí pivovaru je i kavárna sousedící s restaurací. Samotný pivovar je v suterénu budovy. Pivo vaří od května 2018. Varna je třínádobová o objemu 20 hl. Spilku a sklep tvoří deset CKT, z toho čtyři 40 hl a šest 20 hl. V této podobě by měl být pivovar podle našich odhadů schopný vystavit téměř 4000 hl za rok. Ve stálé nabídce má Cobolis světlou a tmavou dvanáctku, světlou desítku a APu Nevadu. Vždy je v nabídce také pivo pšeničné, stout, IPA a NEIPA. Další piva jsou sezónní, jako třeba Summer Ale a ležák ze zeleného chmele, nebo i vysloveně experimentální, to jsou SaasAle´s, které vycházejí ze spolupráce s Chmelařským institutem. Sládkem pivovaru je Pavel Palouš, který se k vaření piva dostal v Zámeckém pivovaru Frýdlant, kde se stal sládkem. Jeho piva posbírala řadu ocenění a i Cobolis se už může chlubit zlatou medailí za světlý ležák z degustační soutěže při Slunci ve skle 2018 v Plzni a třetím místem za stout z Padochova. 

Pivovar Moravia a Lucky Bastard Brno

Původní pivovar Moravia (zal. 1898) stával v místech mezi ulicemi Kotlářská a Dřevařská a v době svého vrcholu měl výstav asi 200 tisíc hektolitrů piva ročně, což z něj dělalo druhý největší pivovar v Brně. Jednalo se převážně o dobu první republiky, kdy vlastnil i rosický pivovar. V roce 1933 jej však dostihla hospodářská krize a byl nucen výrobu zastavit. V roce 2016 (po 118 letech), byla značka obnovena v již zmíněné původní budově sladovny na Kotlářské a v září 2017 byla zahájena výroba v Brně-Medlánkách s ročním výstavem 9 000 hl zlatavého moku. Hned na počátku jsou cíle jasně dané – vařit výborná, chuťově zajímavá spodně kvašená piva, tzv. ležáky. 


Pivovarský Dům Ostrava

Od svého vzniku, datovaného do roku 2007, prošel pivovar mnohými změnami, nejen technologickými ale i výrobními. Ke kultovnímu ostravskému pivu Qásek přibylo v sortimentu pivovaru úctyhodných 21 druhů piva. Úcta k tradičnímu české řemeslu, pivovarnictví, však místnímu masterbrewerovi Jirkovi Štverkovi zůstala a nese s sebou velkou zásluhu na podpoře současného trendu zvýšeného zájmu o malé pivovary a živé pivo v Čechách. Žádná návštěva Ostravy by se tak neměla obejít bez návštěvy hospody Hobit Club a restaurace U skákavého poníka. 


Pivovar Ferdinand

Tradice vaření piva v Benešově je předlouhá a její kořeny sahají hluboko do středověku. Toto původně feudální právo bylo ve 14. století postupně přeneseno do rukou měšťanů. Doba rozkvětu varných domů a šenkovních pivovarů v Benešově bohužel končí s vpádem švédských vojsk. Renesance vaření piva nastává až ve druhé polovině 19. století, kdy bylo město začleněno do nově budované železniční sítě. V roce 1872 měšťané založili akciovou společnost a sladovnu. Přetrvávající finanční problémy však donutily měšťany prodat celý závod na jaře roku 1887 novému majiteli konopišťského panství Františku Ferdinandovi ´d Este. V roce 1897 byly dokončeny velké přestavby, které daly základ dnešnímu pivovaru v Benešově.


Pivovar Padochov s.r.o.

Padochovské pivo je živoucím důkazem, že nás bůh miluje a že chce abychom byli šťastní. Velkou měrou se na tom podílí i Igor Nešpůrek, který vaří poctivá nefiltrovaná nepasterizovaná přírodní piva z malých produkcí, prostě piva jako křen. Padochovský pivovar se rodil pomalu a s péčí v srdci bývalého rosicko-oslavanského uhelného revíru a stejně jako naše uhlí dozrál do nebývalých kvalit. Je hrdým pokračovatelem ne tak vzdálené regionální historie. Už jste ochutnali světlý ležák Antonín 12° nebo polotmavou Kuklu 11°?


Pivovar Kvasar Sentice 

Sentické medové pivo Kvasar je vyráběno klasickou pivovarnickou technologií tzv. spodního kvašení. V průběhu dozrávání je do 15-ky a do 13-ky přidáván studenou cestou pravý včelí med. Znamená to, že všechny zdraví prospěšné látky v medu obsažené zůstávají po celou dobu trvanlivosti v plné aktivní formě. Cukry v medu obsažené se v průběhu dokvášení mění na alkohol a kysličník uhličitý. Nově jsou slabší piva 11° a 12° vyráběna bez přídavku medu. 

Od mládí pan Jelínek včelařil a věděl, že se z medu dělá lahodný nápoj zvaný medovina, která byla od nepaměti uznávaným léčivým nápojem. Napadlo ho přidávat do kvasící mladiny med a pozorovat, jak se to projeví na výsledné chuti. Pivo dostávalo jemnější, plnější a sladší chuť. Výsledná chuť záležela na množství přidaného medu. Snahou pana Jelínka bylo vyrobit pivo, které svojí chutí stále patří mezi piva plzeňského a českého typu, ale jsou odlišná svou charakteristickou podobou. Piva s výraznou medovou příchutí se již vzdalují tomuto záměru a nepatří mezi piva českého charakteru. 

Od roku 2011 je Kvasar 15° držitelem titulu “Regionální potravina Jihomoravského kraje” a “Zlatá Chuť jižní Moravy” 

Pivovar Rosice

Za existencí zatím tak trochu virtuálního pivovaru s dlouhou a pohnutou historií stojí bráchové Jirka a Lukáš Volánkovi. Od roku 2005 oprašují a zvelebují společně s dalšími nadšenci to, co zbylo z původního rosického nebo chcete-li pendrovského pivovaru. Setkání pivovarů je jedno z dítek zrozených z lásky k odkazu pivovarnických předků a z dobrého pocitu, že mohou přispět se svou troškou do mlýnice rosického kulturního kvasu. Na festivalu můžete ochutnat světlou jedenáctku uvařenou v Padochově s názvem Rosické pivo i když mnozí mu stejně neřeknou jinak než Bobr :-).

Pivovar Kokeš Kamenice nad Lipou 

Kde se Kokeš vaří, tam se dobře daří. Kde se Kokeš pije, tam se dobře žije, tam se dobře klábosí. Kde se Kokeš čepuje, tam se duše raduje, tam se smutek nenosí. Kde se Kokeš podává, tam se radost rozdává, tam se plakat nemusí. Kde se Kokeš ve sklenici skvěje, tam se na vás slunce směje. Kde vás Kokeš v srdci hřeje, tam se břicho smíchem chvěje. Kde je Kokeš každý ví, připijme si na zdraví. Veškerá naše piva jsou vařena s láskou a poctivou prací, jsou nepasterovaná a nefiltrovaná. Obsahují směs ječných sladů a jsou spodně kvašená. Charakter našich piv je v poctivém přístupu, se kterým vaříme každou jednotlivou várku, v přímém otopu rmutovacího a varného kotle a v pramenité vodě z vlastního zdroje, která v podzemí protéká kolem zbytků stříbrných rud, a která společně s vybranými druhy českých chmelů vytváří a korunuje výsledné dílo. Jsme hrdí na to, že jsme vrátili vaření piva do Kamenice nad Lipou a ještě více nás těší, že jsou na to hrdi místní obyvatelé, kteří postupně objevují náš nenápadný pidipivovárek a zavítají k nám pro hlt osvěžujícího a lahodného piva.

Program festivalu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *