Setk†n° pivovarÖ 2017_075

Setkání pivovarů 21. 7. 2018, Zámek Rosice

13. ročník se uskuteční opět v přátelském prostředí rosického zámku. Bohatá kulturní pěna na smršti zajímavých piv vás čeká i v letošním roce. Připravujeme i novinky a vychytávky. Těšíme se na vás.

_Setkani pivovaru XIII_05-2018_2.0-WEB

 

Představujeme vám pivovary, které přislíbily účast na letošním ročníku letního festivalu na zámku v Rosicích:

Pivovarský Dům Ostrava 

Qásek 2

Od svého vzniku, datovaného do roku 2007, prošel pivovar mnohými změnami, nejen technologickými ale i výrobními. Ke kultovnímu ostravskému pivu Qásek přibylo v sortimentu pivovaru úctyhodných 21 druhů piva. Úcta k tradičnímu české řemeslu, pivovarnictví, však místnímu masterbrewerovi Jirkovi Štverkovi zůstala a nese s sebou velkou zásluhu na podpoře současného trendu zvýšeného zájmu o malé pivovary a živé pivo v Čechách. Žádná návštěva Ostravy by se tak neměla obejít bez návštěvy hospody Hobit Club a restaurace U skákavého poníka.

Rodinný pivovar Kozlíček Horní Dubenky

horni-dubenky-kozlicek

Pivovar Kozlíček je malý rodinný minipivovar který sídlí ve vesničce Horní Dubenky na Javořické vrchovině. Jak už název sám o sobě naznačuje místní pivo je koncentrát poetiky a dává tušit, že pivečko bude mazlivé, hladivé a miloučké. Pivovar byl založen na přelomu roku 2006. Pivo se v Dubenkách vyrábí klasickým dvourmutovým postupem za dodržování  Bavorského zákona o čistotě piva (Reinheitsgebot) tedy výhradně a pouze z ječmene, chmelu a vody. Piva nejsou pasterována a nezcestovalá, tento regionální produkt většinou mimo Javořickou vrchovinu nenajdete.

Pivovar Padochov s.r.o.

Padochov

Padochovské pivo je živoucím důkazem, že nás bůh miluje a že chce abychom byli šťastní. Velkou měrou se na tom podílí i Igor Nešpůrek, který vaří poctivá nefiltrovaná nepasterizovaná přírodní piva z malých produkcí, prostě piva jako křen. Padochovský pivovar se rodil pomalu a s péčí v srdci bývalého rosicko-oslavanského uhelného revíru a stejně jako naše uhlí dozrál do nebývalých kvalit. Je hrdým pokračovatelem ne tak vzdálené regionální historie. Už jste ochutnali světlý ležák Antonín 12° nebo polotmavou Kuklu 11°?

Městský zámecký pivovar Oslavany

O_znak_barva_1

Novodobá historie vaření piva na renesančním zámku v Oslavanech sice sahá do roku 2004, ale vznik pivovaru, tak jak ho známe dnes, se datuje do roku 2012, kdy se městské zastupitelstvo rozhodlo vytvořit vlastní společnost se 100% majetkovou účastí. Prvním zaměstnancem se tehdy stal sládek Tomáš Darebný a o kvalitu výroby piva se stará dodnes. Oslavanský sortiment nabízí pravá spodně kvašená, nefiltrovaná piva plzeňského typu. Ať vám tedy oslavanská piva Opál, Jantar i Rubín chutnají a přináší vám potěšení.

Pivovar Richard Žebětín

Richard

Přírodní nepasterizované pivo zpoza humen. Cílem tohoto pivovaru je vařit vynikající nefiltrované a nepasterizované pivo s nezaměnitelnou chutí pouze ze skutečného sladu a chmele. Děje se tak už od roku 2004. Stálý sortiment obsahuje pět druhů piv, ale protože místního sládka Milana Trávníčka vaření piva opravdu baví, připravuje v průběhu roku limitované řady speciálů. Žebětínský Richard je stálicí na mnoha místních akcích. Je to pivovar do nepohody, který když může, pomůže.

Kočovný pivovar Albert Brno

Albert

Počátek pivovaru spadá do května roku 2014. Vzniku předcházel dlouhodobý zájem tří kamarádů o pivo, jeho historii, domácí vaření a pivovarské technologie. Jak název pivovaru napovídá, nedisponuje vlastní technologií a vaření piv realizuje v různých pivovarech. S první várkou pomohl Slavkovský pivovar, kde spolupráce trvá do současnosti. Doposud bylo pivo dle více než patnácti receptur vařeno ve více než desíti tuzemských minipivovarech, z přítomných, u kamarádů Duck & Dog a v pivovaru Kozlíček

Rodinný pivovar Květnice Předklášteří

Kvetnice-logo

Pivovar navazuje na více než tisíciletou tradici vaření piva na úpatí Vysočiny a je pojmenovaný po místní krajinné dominantě, kopci Květnice. Samotná výroba piva je umístěna v nedalekém Tišnově, v budově bývalých lázní, v těsné blízkosti letního kina. Podobně jako řada jiných minipivovarů vznikl přerodem z domovaření a ukazuje jak může „poučený laik“ s radostí a potěšením vařit pivo, které chutná a vyhrává první ceny v pivních soutěžích.

Pivovar Moravia 

moravia_logo_kulate ZLUTA barevne final

Původní pivovar Moravia (zal. 1898) stával v místech mezi ulicemi Kotlářská a Dřevařská a v době svého vrcholu měl výstav asi 200 tisíc hektolitrů piva ročně, což z něj dělalo druhý největší pivovar v Brně. Jednalo se převážně o dobu první republiky, kdy vlastnil i rosický pivovar. V roce 1933 jej však dostihla hospodářská krize a byl nucen výrobu zastavit. V roce 2016 (po 118 letech), byla značka obnovena v již zmíněné původní budově sladovny na Kotlářské a v září 2017 byla zahájena výroba v Brně-Medlánkách s ročním výstavem 9 000 hl zlatavého moku. Hned na počátku jsou cíle jasně dané – vařit výborná, chuťově zajímavá spodně kvašená piva, tzv. ležáky.

Pivovar Duck and Dog Rajhrad

duck-dog-rajhrad

Rajhradský pivovar, občas uváděný jako Beerserker, je výsledkem úsilí, péče a lásky k pivovarskému řemeslu. Rozjeli jej dnešní sládek Pavel Macháň, vystudovaný biochemik s doktorátem z brněnské Mendelovy univerzity a Petr Mifek, obchodník se stavebninami (a otec Macháňovy přítelkyně).  Na začátku bylo ale… a myšlenka vařit svrchně kvašená piva. Ve chvíli, kdy kamarádi kvalitu domácího piva kvitovali, nezbylo než jít na zkušenou do brněnského pivovaru Lucky Bastard a růst. Je to zhruba dva a půl roku, co se pivovar ze Sokolnic přesunul na své současné místo.
Pokud jste se náhodou setkali ze značkou Duck and Dog ve spojitosti s vínem, tak vězte: Duck and Dog je jenom jeden a je to ten Rajhradský! Je to originál!

Pivovar Krum Moravský Krumlov

krum-mor-krumlov

Původní německé „krumm“ (zakřivený) označovalo zakroucení říčky Rokytná, obtékající obloukem město a dostalo se tak i do jeho jména.
První písemný záznam o vaření piva v Moravském Krumlově je z roku 1437, kdy bylo město v držení pánů Pertolda a Jindřicha z Lipé. Rok 1625 byl pro Moravský Krumlov zlomovým. Dostává se do rukou Lichtenštejnům, kteří význam místa dále rozvíjejí a posilují. V následujících staletích dochází k soustředění výroby piva z okolních vesnic právě do Moravskokrumlovského Panského pivovaru. K pivovarnickým účelům slouží budovy v blízkosti zámku. Pivovar je nedaleko mlýna, u břehu říčky Rokytné. V první polovině 18. století se Moravský Krumlov stává největším producentem piva v širokém okolí, od Dalešic po Znojmo. Pivo se v Moravském Krumlově vaří už 600 let.

Hostinský pivovar U Hušků

Belec 2

Hostinec postavil pravděpodobně Josef Karel Janský. V roce 1911 koupil hostinec v dražbě obchodník s koňmi Josef Hušek, přezdívaný „Car“. Rodina Huškova provozovala hostinec do padesátých let, kdy byl spolu s přilehlými objekty vyvlastněn. V sedmdesátých letech bylo zemědělské stavení vráceno manželům Zdeňku a Anně Huškovým, kteří měli dvě dcery – Zdenu a Hanu. Zdeně a Haně byl v rámci restituce počátkem devadesátých let hostinec navrácen. Poté podíl odkoupili švagři Břetislav Nožička a současný majitel Josef Voltr. V létě roku 1993 byla dokončena v západní části hostince výstavba minipivovaru. Pivo dostalo název po Josefu Huškovi, a jeho přezdívce, CAR. Josef Hušek byl prapradědečkem současného majitele pana Josefa Voltra, který pivo v pivovaru vaří do dnes.

Pivovar Revolta Žďár nad Sázavou

revolta-logo

Posledním pivovarem ve Žďáru nad Sázavou byl Klášterní pivovar „Schloss Saar“, který byl za hektolitrové horečky v roce 1926 uzavřen. Pivovar Revolta je tedy prvním pivovarem po devadesáti letech, který znovu vaří  „žďárské pivo“. O receptury, kvalitu piva a pohodlí hostů v Revoltě BEER&CAFE se víc než dobře stará majitel David Dvořák. Nový žďárský pivovar najdete přímo na náměstí ve dvoře secesního Hotelu Veliš, jenž se pyšní dlouhou historií právovárečného měšťanského domu. Revolta nejen vrací Žďár na pivní mapu ČR, ale dává pivovarskému řemeslu tolik potřebný svěží nádech, vtip a nadsázku. Kde jinde si dáte výborný komiksový Mrdwar?

Pivovar Rosice

stary pivovar_logo

Pivovar Rosice je pivovarem tvořícím v pivovarnické branži svéráznou kategorii. Původně panský pivovar, založený mezi lety 1522 – 1561 za Pertolda z Lipé. Pivo se vněm vařilo až do roku 1906, což lze vyčíst z hlavní účetní knihy, která je uložena v Moravském zemském archivu. Později fungoval jako sklad a stáčírna pivovaru Moravia z Brna, školka, výkupna surovin či sklad ovoce a zeleniny. Od roku 2005 je příležitostnou letní scénou rosických amatérských divadel a dějištěm všelikých kulturních podniků. Chátrající budovu oprašují a vekovní areál postupně zvelebují bráchové Jirka a Lukáš Volánkovi. Pivo vaří stejným způsobem jako většina létajících pivovarů v sousedství. Po loňském úspěchu Rosického Bobra vařeného u Igora Nešpůrka v Padochově navazují další várkou uvedenou na trh pod názvem Rosické pivo.

Letošním experimentem bude i speciální edice Rossické polotmavé dvanáctky uvařené u Tomáše Darebného v Oslavanech. Pivo bude dárkem italskému závodníkovi Valentinu Rossimu. Obě piva budete moci ochutnat na letošním festivalu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>